Tuesday, July 19, 2011

12
Comments
STANZA CINTA DRAMA TV3 - EPISODE 4


T E R B A E E E E E E E E K !!!!!!!!!!!!! Rasa-rasanya inilah episode terbaek yang dihasilkan from ladang STANZA CINTA. Kalau episode 3 yang lepas aku cakap TERBAIK, this episode MUCH TERBAIK than last week episode. Siapa sangka, drama yang mempunyai storyline yang agak lembab serta kucar kacir di permulaannya, tiba-tiba menjadi drama yang semakin menarik untuk ditonton. Inilah cerita yang ditunggu-tunggu oleh penonton. Walaupun masih ada diselitkan scene-scene yang tidak sepatutnya, let us abaikan saja scene-scene tersebut. Anggap sahaja scene-scene tersebut tidak wujud sama sekali. Episode kali ini memang very touching menyentuh perasaan sesiapa yang menontonnya. Skrip yang mantap yang menginsafkan di samping muzik latar yang masuk dengan skrip memberi kesan yang amat mendalam kepada penonton. Episode kali ini banyak berkisar tentang perubahan yang berlaku kepada Irfan.

Demi untuk memenangi hati Amni, Irfan sanggup menukar imej menjadi lelaki alim. Ini semua gara-gara idea sepupunya Fadhli. Amni yang terkejut melihat Irfan mula menyenangi lelaki itu. Scene yang menyentuh hati bermula apabila Amni mengajak Irfan untuk solat sebelum menghantarnya pulang. Ya Allah, hampir menitis airmata ini tatkala melihat Irfan yang tidak tahu solat. Sedih tapi itulah hakikat yang sebenar yang harus kita terima yang berlaku di dalam masyarakat kita sekarang. Betapa manusia lalai dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai khalifah di bumi Allah ini.

Sifat kelembutan & ketegasan Amni telah berjaya mencuri hati Irfan
Irfan yang pada mulanya hanya berubah untuk memikat Amni, mula tersentuh dengan kata-kata Amni. Bukan sahaja Irfan yang tersentuh, malah aku yang dengar pun turut rasa terpukul dengan kata-kata itu.
"Setiap apa yang kita lakukan untuk berubah mestilah dengan niat yang ikhlas kerana Allah. Kalau tidak ikhlas tiada guna seperti debu-debu yang ditiup angin berterbangan." ~ Amni
"Hidup bukan untuk hidup, tapi hidup untuk yang Maha Esa. Hidup bukan untuk mati, mati sebenarnya untuk hidup." ~ Amni
Memang sungguh mendalam maksud kata-kata di atas. Kalau Irfan pun tak faham, aku sendiri pun sukar untuk memahaminya. Amni cuba mengaitkan ungkapan di atas dengan persoalan di bawah ini:
"Pernah tak selama awak hidup terdetik sekali dalam hati awak apa tujuan awak hidup kat dunia nie, apa niat awak kat dunia nie...."
Kalau diamati kedua-dua ungkapan ini memang mempunyai maksud yang sama. Mari kita sama-sama renung-renungkan apakah matlamat dan tujuan kita hidup di atas muka bumi ini. Tepuk dada tanya selera masing-masing.
Sedikit demi sedikit Irfan mula belajar sesuatu dari Amni
Sekali lagi Irfan terserempak dengan Umairah di hospital. Terfikir pula aku kenapa kerap sangat si Irfan nie pergi ke hospital. Hopefully persoalan ini bakal terjawap nanti. Back to pertemuan Irfan with Umairah. Pertemuan kali ini memberi lebih impact atau kesan ke atas Irfan. Umairah yang sedang bertarung dengan penyakit kansernya sempat memberi pendapatnya mengenai soal kematian. Aku sungguh terkedu dengan kata-kata yang keluar dari mulut Umairah nie. Kalau yang mendengar tak terasa, aku tak tahu la hati jenis apakah yang di miliki oleh mereka ini.
"Kita jangan takut pada mati, kita jangan lupa pada mati.Kita kena rindu dengan mati sebab mati adalah pintu untuk berjumpa dengan Allah. Mati bukan pengakhiran kisah hidup kita. Tapi mati adalah awal cerita dalam hidup kita." ~ Umairah
 "Kita kena terima mati itu dengan penuh ketakwaan. Seorang manusia yang terbaik, seorang manusia yang soleh solehah, seorang manusia yang bertakwa, adalah seorang yang memanfaatkan dirinya untuk orang lain." ~ Umairah
Irfan mulai memahami kata-kata yang pernah Amni ungkapkan selepas mendengar penjelasan dari Umairah. Sedikit perasaan keinsafan timbul di dalam diri Irfan. Maka, segala-galanya bermula di sini. Atas kesedaran yang timbul, Irfan telah pergi berjumpa dengan ustaz tempat Amni mendalami agama. Sekali lagi, naluri aku tersentuh dengan pengakuan Irfan yang amat jahil tentang agama. Scene ini berjaya membuat airmata aku mengalir deras bak air sungai yang mengalir. Watak ustaz yang di bawa oleh Hilal Azman memang amat terkesan sekali. Gaya percakapannya yang memang ala-ala gaya seorang ustaz yang sebenar. Muka pun  sememangnya look like seorang ustaz. Boleh meremang tengkuk naik bulu roma setiap kali ustaz nie berkata-kata. Kata-kata yang dilontarkan secara automatiknya meresap terus ke  dalam kalbu. An excellence and great job from Hilal Azman.
"Bila kita nak dekat pada Allah, Allah lagi dekat kepada kita dan Dia akan bagi jalan macam mana kita nak lakukan."

Cuba korang hayati video di bawah nie. Honestly, memang aku tak dapat nak kawal my emosi setiap kali aku tengok balik this scene. Airmata pasti mengalir tanpa diundang, tanpa dipaksa tatkala mendengar setiapa bait-bait ungkapan yang keluar from mulut ustaz nie. Sesungguhnya aku pun turut merasa kekurangan diri yang SANGAT2 di dalam hal-hal yang berkaitan dengan agama. Pintu taubat itu sentiasa terbuka sepanjang masa. Cuma kita sahaja yang tidak tahu dan tidak mahu merebut peluang itu. Allah sebenarnya senantiasa dekat dengan hamba-hambaNya TAPI hamba-hambaNya sahaja yang selalu menjauhkan diri dari-Nya. Sombongkah kita dengan Allah?

video
"Solat nie wajib. Dalam kubur nanti, soalan pertama yang ditanya, SOLAT. Kalau lepas soalan tentang solat, lepas lah yang lain-lain. Kalau tidak, Wallahuallam....." 
Ini ada satu lagi dialog yang aku meremang tengkuk bila mendengarnya:

video

Ada satu part tazkirah  ustaz nie pasal kelebihan memilih seorang isteri dari golongan wanita solehah. Dengar ja buat aku mahu berusaha untuk menjadi seorang wanita solehah. Persoalannya, mampukah aku? 

video

If I were given a chance to choose who will be my big brother, I will definitely choose Irfan. Hubungan Irfan dengan Iqlimah digambarkan terlalu rapat. Semasa Irfan hendak mengambill kamera dari dalam almari baju adiknya itu, dia telah terjumpa sekeping lukisan potret gambar Fadhli yang dilukis oleh adiknya. Baru Irfan tahu yang adiknya menaruh hati terhadap Fadhli. Bila Irfan sudah mendapat tahu yang adik dia suka sangat kat Fadhli sepupu dorang tu, terus ja dia pergi face to face "man talk" with Fadhli. Ini jelas menunjukkan Irfan adalah seorang abang yang very protective and caring. Terasa sedih la pula bila Irfan meng'amanat'kan Iqlimah kepada Fadhli. If I were Iqlimah, memang bangga SGT2 la dapat abang macam Irfan nie.

"Kalau aku tak ada, boleh tak aku harap kat kau jaga adik aku, sayang adik aku seperti mana aku sayang dia, boleh tak?"~Irfan
"Adik aku betul-betul cintakan kau dan aku minta tolong kat kau, tolonglah jaga adik aku, jangan sakitkan hati dia."~Irfan
Jelas terpancar wajah kebimbangan seorang abang yang terlalau sygkn adiknya
Irfan tiba-tiba rebah di masjid tempat dia belajar solat. Ustaz itu yang perasan Amni selalu bersama Irfan, telah menghubungi Amni. Keesokan harinya Amni bergegas ke masjid itu. Tindak tanduk Amni dengan riak muka seperti orang di dalam kebimbangan jelas menunjukkan yang Amni sudah mula mengambil berat terhadap Irfan. Irfan terkejut dengan kehadiran Amni. Mungkin Irfan sendiri tidak percaya yang Amni akan datang. Amni mengajak Irfan ke klinik tetapi Irfan menolak. Katanya,"Saya pengsan pun bukan pasal apa. sebab saya rasa terlalu sedih, tak sanggup menanggung rasa berdosa yang terlalu berat." Entah kenapa aku rasa sedih dan sayu bila dengar kata-kata Irfan nie. Kata-kata yang penuh dengan penyesalan yang amat sangat.
Amni yang sudah mula mengambil berat pasal Irfan
Sekali lagi watak Taufik masih lagi belum begitu menonjol. Dalam episode ini, keluarga Som datang meminang Taufik. Wallaweyh, perempuan pinang lelaki. Som nie kalu tak salah budak yang hantar makanan tu kan yang dalam episode 3 yang lepas. Biar betul, memang nampak so budak-budak. Taufik dengan Som nie macam abang dengan adik ja. Mak Som tu pulak, kak pah watak orang gaji Seth Tan dalam NORA ELENA. Lawak la pulak aku tengok. Hahahahahaha.....[padah sbb NE FEVER lom reda lagi]
"kak pah"  a.k.a ex-maid Seth Tan
Perang dingin antara Amni dengan Cik Ainon yang masih berlarutan. Aku tak faham apa masalah Cik Ainon suka cari pasal dengan student-student dia lagi2 dengan Amni. Mental aku tengok Cik Ainon nie. Sudah serupa orang gila kuasa gayanya.
Auni si gadis 'tomboy' yang mempunyai kisah lampau yang tidak dapat dia lupakan. Kisah yang menyebabkan dia menyalahkan takdir di atas segala yang berlaku. Kisah yang menyebabkan dirinya lupa bahawa dia adalah seorang yang beragama Islam yang punya tanggungjawak untuk dilaksanakan.
 "Jujur cakap saya memang jahil, Amni. Saya memang teruk. Tapi selepas saya jumpa awak barulah saya sedar, sedar cinta saya pada Tuhan melalui cinta saya pada awak." ~Irfan
"Amni, boleh tak awak beri saya peluang. Demi Allah saya ikhlas cintakan awak." ~Irfan
Akhirnya, Irfan berjaya meluahkan perasaannya terhadap Amni. Cinta Irfan kepada Amni telah menemukan cinta Irfan pada Ilahi. Apakah reaksi Amni? Adakah Amni akan membalas cinta Irfan? Nak tahu kena la kita tunggu episode yang seterusnya.



READ MORE- STANZA CINTA DRAMA TV3 - EPISODE 4

Monday, July 18, 2011

0
Comments
STANZA CINTA DRAMA TV3 - EPISODE 3


Episode kali ini agak tidak mengecewakan sangat. Ada sedikit improvement compare to previous 2 episodes. Boleh dikatakan Episode 3 ini, episode terbaik STANZA CINTA setakat ini. Mungkin terlalu awal untuk mengklasifikasikan ia sebagai TERBAIK, tetapi ia sudah cukup untuk mengubat duka  selama 2 minggu berturut-turut. Namun begitu, pengolahan cerita masih lagi 'shaking' atau erti kata lain masih tidak kuat. Dari segi suntingan walaupun agak sedikit baik untuk episode kali ini tetapi masih banyak lagi perlu  diperbaiki. [ceh, aku komen macam ler aku bagus sangat dalam bab nie :). Sorry kalu ada yang terasa. Tiada maksud untuk melukakan hati sesiapa. Ini cuma pandangan dari seorang penonton yang typical macam aku nie]

Skrip pula ada sedikit kecelaruan. Ini jelas ketara semasa scene Dr Ikram bercakap di telefon dengan Taufik. Mula-mula kalau tidak salah telinga ini mendengar Taufik cakap dia sudah berhenti kerja sebagai Pembantu Hospital. Then, tiba-tiba pula at satu part nie, Taufik cakap nanti dia akan minta cuti kat tempat kerja untuk ke Kuala Lumpur. Memang sungguh mengelirukan. Macam mana si pengarah tidak perasaan skrip yang tidak selari nie. Pada pendapat aku, scene perbualan antara Dr Ikram dengan Taufik ada macam tidak kena sahaja with the script. Adakah ini disebabkan oleh script ataupun suntingan yang tidak teratur? Ada sesiapa yang boleh tolong jawapkan?????

Bukan itu sahaja, semasa scene Taufik dengan Som, anak jiran yang hantar nasi kerabu tu, pun ada sikit kecelaruan skrip berlaku. Tidak tahu samada korang perasaan or tidak. Bagi aku yang selalu berulang kali tengok secara tidak sengaja terperasaan with the situation.


Ada lagi satu kesangsian atau kekeliruan yang bermain di kepala aku. Cuba korang teliti betul-betul gambar yang aku attach kat atas nie. Difahamkan yang si Amni nie pelajar Senibina UiTM. Masa di episode 2 dekat scene last-last tu, pengumuman memang jelas dan nyata mention nama UiTM. Tapi bila si Amni pergi jumpa Cik Ainon, dia diberi surat disiplin TAPI atas nama UNIVERSITI SENI BINA KEBANGSAAN PUTRAJAYA. Pertama kali aku dengar nama universiti nie. Wujud ke universiti nie? Aku sudah cuba selongkar sana sini untuk mendapatkan maklumat tapi tiada hasilnya. Maksudnya universiti nie macam tak wujud ja. Apa kes, belajar kat dalam UiTM (ikut jalan cerita la even shooting took place kat dalam UTM), dapat surat from uni lain. Dan yang paling best sekali, kat dalam bilik Cik Ainon tu terpampang dengan jelas poster tatacara berpakaian untuk student UTM. Adoyai, FAILED!!!!!! Sesiapa yang berkenaan tu [macam ler dorang tu baca entry aku  nie] please be more careful in the future.


Cuba korang tengok gambar di atas nie pulak. Yang ada aku 'square'/'highlight kan tu adalah scene di mana Irfan tengah surfing something and he answering Fadhli's call.. At that time terjemaahan Al-Quran tu memang dah ada atas meja solek Irfan. Then suddenly the next scene after that scene, came out scene Irfan kat kedai buku tengah hendak membeli terjemaah Al-quran. The same one exactly yang ada atas meja solek Irfan tu. Korang ada rasa confuse or pelik macam aku rasa tak? Silap suntingan kah ini atau Irfan memang nak beli lagi satu buat koleksi dia. :)


Semasa dalam episode 2, Irfan ada terlanggar secara tidak sengaja kawan Amni, Umairah. In episode 3 nie pula, sekali lagi mereka terserempak di hospital. Masa nie, Umairah ada temujanji dengan Dr Ikhram manakala Irfan pula ingin berjumpa dengan kawannya seorang doktor di hospital yang sama. Rasanya kawan Irfan tu adalah Dr Ikhram juga. Tidak dinyatakan tapi aku teka sahaja :). Aku pernah cakap previously, banyak plot2 cerita yang kurang jelas. Macam scene Irfan ngan Umairah nie. Aku masih belum nampak apa kaitan both of them in this strory. Mungkin kena tunggu 2-3 episode lagi baru persoalan ini boleh terjawab agaknya. Mungkin ini salah satu cara agaknya pengarah nak suruh penonton setia di depan TV setiap minggu. 

Walaupun episode kali nie agak baik sikit, TAPI masih lagi 'dicemari' dengan scene2 yang mengarut yang sepatutnya tidak ada pun tidak apa. Scene Cik Ainon tanam tangkal kat depan asmara Amni memang sungguh tidak boleh diterima. Usaha Cik Ainon nak kenakan Amni digagalkan oleh Auni. Ini menyebabkan Cik Ainon semakin naik angin. Kali nie dia pergi jumpa pulak bomoh siam. Another new watak diwujudkan iatu si Amir Raja Lawak "I'M SORRY". Aku sesungguhnya tidak faham sama sekali kenapa perlu ada watak2 tambahan yang tidak penting ini. Mengapa tidak fokus sahaja kepada watak-watak utama????? Memang serabut betul tengok jalan cerita yang banyak sangat sub plot yang tidak berkenaan.



video
Lagu Latar: Cemburu Menguras Hati by Vidi Aldiano

Here come then best part. Those yang peng'folo' tegar blog aku nie, mesti dah masak sangat sebab apa aku kata best part. Kali ini scene Irfan meng'ayat' Amni keluar 'date'. Dengan meng'umpan'kan adik dia si Iqlimah, Irfan cuba untuk mangajak Amni keluar makan bersama. Amni, as usual still dengan pendirian tegas dia tidak suka keluar tidak tentu pasal dengan alasan dia banyak kerja hendak dibereskan. Aku suka part Irfan a.k.a Aaron Aziz cakap,"DRAWING TU AKU PULAK YANG BAGI....". Dengan mimik muka yang rasanya lakonan spontan from Aaron menceriakan lagi keadaan. Another one is masa Irfan tersasul cakap kata nak hantar Amni sampai pintu bilik tu. Memang nampak very spontaneous not a lakonan. 


video


Apa sahaja scenes yang ada Irfan a.k.a Aaron Aziz pasti tidak akan membosankan. Lagi satu scene semasa kat site di mana Irfan terpaksa bersembunyi dek kerana tidak mahu Amni nampak. Ye la, projek tahun akhir yang Amni, Auni dan Fadhli  dapat adalah projek syarikat Irfan. Biasa la, Irfan akan menggunaka apa sahaja cara bagi mendekati Amni. Middle man dia siapa lagi kalu bukan Fadhli sepupu Irfan tu. Lagak dua sepupu nie berbisik-bisik menyorok from Amni memang very kelakar. Tengok banyak kali this scene pun memang tidak akan membosankan.


Rasa2nya ini kot idea si Fadhli tu.....memang so clever nya idea
Nampaknya cerita sudah mula menjadi semakin menarik. Rasa tak sabar pulak nak tunggu what happen in next episode. Apa la agaknya idea yang si Fadhli tu kasi kat Irfan tu ye......

Reaksi Amni melihat Irfan berbaju melayu berkain sarung...."nganga sopan" tu

READ MORE- STANZA CINTA DRAMA TV3 - EPISODE 3

Monday, July 11, 2011

3
Comments
TAHAJJUD CINTA SLOT ZEHRA TV3 - EPISODE 1


Episode pertama TAHAJJUD CINTA ternyata tidak menghampakan. Suatu permulaan cerita yang amat baik untuk menarik penonton terus melekat di depan TV setiap minggu. TAHAJJUD CINTA menampilkan plot atau jalan cerita yang menarik di samping mempunyai sinematografi dan suntingan yang baik. Menonton drama ini seolah-olah menonton sebuah naskah filem. Dengan menampilkan pelakon-pelakon yang hebat, ternyata drama ini mempunyai auranya tersendiri di mana setiap pelakon berjaya membawa watak masing-masing dengan baik. Apa yang paling penting dalam sesuatu drama adalah mesej yang hendak disampaikan kepada penonton. TAHAJJUD CINTA sarat dengan pergolakan emosi dan cuba dikupas satu persatu berlandaskan syariat Islam. TAHAJJUD CINTA mengisahkan perjuangan seorang wanita yang mahu berjuang membantu wanita bila menyedari ramai wanita yang tidak tahu hala tuju apabila mereka ditindas terutama yang berkaitan dengan isu rumahtangga.

Untuk episode pertama ini banyak berkisar kepada Citra Maisara (FAZURA), Seri (FOUZIAH GOUS), Azihan (SHAHZ JASZLE) dan Wahdi (FAZREEN) yang merupakan pelajar semester akhir di sebuah universiti di Cairo, Mesir. Kalau tidak silap, penggambaran di buat di sekitar Jordan, sebuah negara yang mempunyai keunikan dan keindahan yang tersendiri. Aku amat amat tertarik sekali dengan shoot2 yang di ambil. Thumbs up to the Art Director yang berjaya merakamkan setiap sudut dengan baik sekali.
4 sekawan: Azihan, Mahdi, Citra & Seri
Citra seorang pelajar yang sangat  aktif di dalam kegiatan memperjuangkan hak wanita di universiti tempatnya belajar di mana sering terlibat dengan aktiviti demonstrasi yang diadakan. Walaupun sering kali di tangkap tapi itu semua tidak pernah melunturkan semangat Citra. Citra digambarkan sebagai seorang yang suka memberontak untuk menegakkan kebenaran lagi-lagi kalau ada yang berkaitan dengan hak wanita. Dia tidak sekali gentar apa sahaja halangan yang mendatang. "JANGAN PANGGIL DIRI PEJUANG KALAU TAKUT BERDEPAN DENGAN CUBAAN", inilah prinsip Citra yang tak pernah goyah.

Citra bercita-cita mahu menjadi seperti wanita Islam pertama menjadi pemimpin mutlak iaitu Syajaratuddur daripada kerajaan Fatimiyah di Mesir. "SIAPA BERANI MELAWAN CITRA SYAJARATUDDUR, PEMIMPIN WANITA ISLAM MUTLAK MALAYSIA", begitulah tingginya cita-cita dan semangat juang yang ada dalam diri Citra. Lakonan Fazura sebagai seorang feminist di dalam drama ini memang amat terkesan sekali and it look so real. Kesungguhan Fazura bertutur di dalam Bahasa Arab amat dikagumi. Walaupun Fazura kelihatan sungguh berhati-hati dalam menuturkan setiap patah namun ia tidak sedikit pun menjejaskan lakonan Fazura. Bukan senang untuk mempelajari sesuatu bahasa yang bukan pertuturan harian kita dalam masa yang singkat. Seharusnya pujian harus diberikan kepada Fazura di atas usahanya itu.
Citra, pejuang hak asasi wanita
Citra menyambung pengajiannya undang-undang syariah di Mesir tanpa pengetahuan kedua orang tuanya. Citra runsing memikirkan penerimaan keluarga bila semua rahsianya terbongkar. Lagi-lagi mereka pasti akan terkejut akan penampilan Citra yang berjilbab. Persoalan yang bermain di minda aku adalah, macam mana ye parents Citra boleh tak tahu anak dorang nie tak belajar kat London, walhal mereka sering berulang-kali ke London? Ada sikit nampak tak logik kat sini tapi ini tidak mencacatkan langsung jalan cerita nie.
Seri & Wahdi
Seri pula mempunyai latar belakang yang jauh berbeza dengan Citra. Seri berasal daripada keluarga yang sederhana. Pengajiannya di Mesir pun ditanggung oleh seorang ustaz iaitu Ustaz Sauki (EMAN MANAN), kenalan rapat dengan ayah Seri (AHMAD TARMIMI SERIGAR). Seri tidak seaggresif dan seaktif Citra. Watak Seri digambarkan sebagai seorang yang naive, lemah lembut dan sopan santun bersesuaian dengan background Seri yang berasal dari kampung. Seri bukan sahaja menjadi kebanggaan keluarganya malah seluruh penduduk kampungnya kerana menjadi anak kampung pertama menjejak kaki ke Mesir. Seri merupakan seorang pelajar  yang seringkali mendapat keputusan cemerlang di dalam peperiksaan. Maka, kepulangan Seri amat-amat dinantikan.
Keluarga Seri
Azihan dan Wahdi adalah dua sahabat yang sering kelihatan bersama2 dengan Citra dan Seri. Wahdi di dalam cerita ini merupakan kekasih kepada Seri. Wahdi bercita-cita untuk mengahwini Seri apabila mereka pulang ke Malaysia nanti. Azihan pula nampak gayanya macam suka kat Citra. Ini pandangan aku la sebab hubungan Azihan dan Citra masih dalam samar-samar in this episode. So, aku just assume la yang Citra ngan Azihan nie pasangan kekasih.
Azihan & Citra
Di dalam episode ini juga ditonjolkan konflik yang melanda dalam rumahtangga Emelda (TIZZ ZAQYAH) iaitu kakak kepada Citra. Walaupun perkahwinan Emelda dan Irfan (HERYANTO) atas dasar suka sama suka, tetapi mereka sering bertengkar. Sikap panas baran Irfan menyebabkan Emelda sering menjadi mangsa.   Pergolakan rumahtangga Emelda sudah diketahui umum oleh kedua ibu bapanya. Watak ibu dan bapa Emelda dan Citra dibawa oleh AZIZAH MAHZAN dan DATO JINS SHAMSUDDIN. 2 nama besar yang tidak asing dalam dunia lakonan tanahair. So, memang tak boleh dipersoalkan lah lakonan mereka. Memang SUPERB.
Citra's family
Turut dipaparkan di dalam episode ini, Ustaz Sauki dan empat orang isterinya, iaitu Hamani (ERMA FATIMA) isteri pertama, Qadirah (ZIELA JALIL) isteri ke-2, Syarifah (MELISSA SAILA) isteri ke-3  dan Umairah (DIRA ABU ZAHAR) isteri ke-4. Syarifah tidak puas hati dengan kehadiran Umairah sebagai isteri Ustaz Sauki. Dia cemburu dengan layanan yang diterima oleh Umairah. Umairah pula kelihatan macam tidak gembira di mana wajahnya kelihatan sentiasa sugul sahaja. Mengapa Umairah berlakuan begitu? Mungkin ini akan kita ketahui di episode yang akan datang. Lakonan Eman Manan sebagai Ustaz Sauki memang mantap. Watak ustaz yang dipegangnya amat bersesuaian sekali.
Ustaz Sauki dan isteri-isterinya
Secara keseluruhannya, TAHAJJUD CINTA merupakan sebuah karya yang mempunyai identitinya tersendiri. Tidak adil sekiranya untuk membandingkan TAHAJJUD CINTA dengan NUR KASIH kerana kedua-duanya mempunyai mesej yang tersendiri untuk disampaikan kepada penonton. Perjuangan hak wanita yang ingin diketengahkan di dalam TAHAJJUD CINTA adalah suatu idea yang sangat baik. Walaupun sarat dengan konflik-konflik yang hendak dikupas, tetapi dengan kebijaksanaan sang pengarah, setiap satu-satunya  diolah dan disusun dengan baik. 
READ MORE- TAHAJJUD CINTA SLOT ZEHRA TV3 - EPISODE 1

Tuesday, July 5, 2011

6
Comments
STANZA CINTA DRAMA TV3 - EPISODE 2


IF previously in Episode 1, I mentioned the plot was a little bit slow, rasanya episode 2 LAGI  TERUK jalan ceritanya. To all STANZA CINTA FANS, I'm very sorry to say that jalan cerita tersangat lah berterabur. Banyak sangat unnecessarily or wasted scenes. Adakah jalan cerita drama ini digarap sepenuhnya dari jalan cerita novel, aku tidak pasti kerana aku sendiri belum lagi khatam novel STANZA CINTA nie. Mungkin ini salah satu sebab aku berpendapat banyak sangat plot-plot yang mengarut. In term of editing pula, ya ampun teramat la bersepah sana sini tunggang langgang macam kena langgar dengan lori. Satu part sahaja yang aku suka, iatu penggunaan lagu-lagu di dalam drama nie. Memang sungguh menginsafkan. Ya, sepatutnya cerita macam nie menginsafkan TAPI dari awal cerita sampai ke penamat cerita, asyik kena hamun sahaja, macam mana KEINSAFAN hendak berkampung di hati.
This is EXACTLY also how I looked like when watching STANZA CINTA Episode 2
Aku sesungguhnya dirundung kehampaan yang teramat sangat. Persoalan utama yang kini bermain-main di minda aku, BERBALOIKAH HENDAK MENUNGGU SETIAP MINGGU nak tengok cerita nie sehingga selesai episode 13???? The answer is, FOR THE SAKE OF SUPPORTING MY IDOL, AARON AZIZ, ku pujuk hati ku ini untuk terus bertahan dengan semua kemungkinan kekurangan yang bakal mendatang. 
Nasib baik ada "ubat stress" nie tuk menyejukkan  keadaan :)
Dalam episode nie, Amni bergaduh besar dengan Cik Ainon, warden yang sengal dan cengil tak bertempat. Puncanya, Amni sidai pakaian dia kat ampaian Cik Ainon. Pasal small matter nie pun warden tu nak naik hantu.Then, yang aku rasa tak boleh terima dek akal aku ialah, kesalahan tu nak di bawa pula sampai ke Mahkamah Universiti. Rasa macam tak logik pun ada. Aku pun dulu belajar gak kat universiti dok dalam asmara. Tak pernah la pulak dengar kes macam nie kena drag sampai ke court. Yang paling best sekali tu, universiti tempat Amni belajar ialah Universiti Teknologi MARA or nama glamer dia UiTM. Shooting guna campus UTM Jalan Semarak tapi ambik nama UiTM. Kredit just kasi kat UTM. Tak faham aku. Tersentap aku pasal hal ini sebab aku adalah salah seorang bekas graduan UiTM. 

Then, yang teramat sangat la aku so tak puas hati ialah, Cik Ainon tu pergi jumpa bomoh.Wallawei, apahal lak sampai ada scene bomoh-bomoh dalam cite mcm nie. Si warden nie g jumpa bomoh sebab x puat hati dengan pelajar-pelajar dia. Apa mesej yang cuba hendak disampaikan nie. Yang paling aku tak faham, apa la salah Amni sampai Cik Ainon tu nak bomohkan dia. Tak kan sebab Amni melawan cakap dia ja Cik Ainon tu bertindak sampai macam tu sekali. Antara plot cite yang aku rasa amat pincang sekali.

Sejujurnya, plot cerita nie memang amat bercelaru. Ada few conflicts arise tapi tak tahu head and toe dia kat mana. Tiba-tiba ja muncul. Dari episode 1 lagi aku tertanya-tanya, siapa Dr Ikhram nie? Kenapa dia selalu bertegang leher dengan wife dia? Apa masalah dia orang? Kawan baik Amni yang sakit tu, macam mana and bila yang dia tahu dia sakit? Apa kaitan dia dalam cerita nie? From scene to another scene, dari awal cerita sampai ke akhir cerita, penuh dengan seribu persoalan. Pada pendapat aku cara pengolahan jalan cerita yang too weak. Bagi yang sudah tahu jalan cerita novel STANZA CINTA, mungkin tiada masalah bagi mereka memahami jalan cerita. BUT, as for me yang belum pernah lagi khatam novel nie, nampak gaya kena la pergi beli novel nie untuk fahamkan jalan cerita dia, macam tu?
Irfan yang menyekori Amni ke kelas agama, secara tidak sengaja telah terdengar ustaz tempat Amni belajar agama berceramah. Tanpa disedari timbul rasa keinsafan dalam diri Irfan. Dia yang seumur hidup tidak pernah menghadiri mana-mana majlis ilmu mula tersentuh dengan kata-kata ustaz itu. So, bad boy is gonna to turn to be good boy. Aku rasa, dalam banyak-banyak scenes, those scenes yang ada Irfan a.k.a Aaron Aziz sahaja yang boleh aku terima. Bukan sebab aku peminat tegar dia aku cakap macam nie. Sememangnya tidak boleh dinafikan Aaron selalu tidak pernah gagal membawa setiap watak yang diberikan. Cara penghayatan dia yang menyebabkan setiap scene itu menjadi menarik untuk ditonton. Di samping penguasaan script yang amat baik di mana Aaron bijak bermain dengan script yang diberikan.
Chomell membawa watak 'tomboy' bernama Auni
Iqlima adik kepada Irfan
Selain Aaron Aziz, antara penyelamat dalam cerita nie ialah watak Auni yang di bawa oleh Chomell dan Amanda Misbun yang membawa watak Iqlima adik kepada Irfan. Thumbs up to Chomell yang berjaya membawa dan menghayati watak 'tomboy'. Aku pernah tengok Chomell nie lakon dulu dalam Hotel Mania. Memang totally different la watak dia. I believe she can go further in this industry if she  remain behaved and committed as what she's doing now. Amanda Misbun satu lagi nama dalam dunia lakonan yang tidak boleh disangkal bakatnya. Paling aku suka scene dia ngan Irfan kat taman tasek tu. They are really look like brother and sister. This scene can be considered as "penyelamat" untuk episode 2. In this episode, tak banyak "taglines" menarik untuk dikongsi. Cuma satu ja, iaitu masa Irfan menanya satu cute question kat adik dia, "DIK, KALAU ADA LELAKI ENSEM MACAM ABANG NIE KAN NAK NGORAT ADIK, ADIK LAYAN TAK". 
video

Scene "penyelamat" Episode 2


"Cinta sejati tu tetap menerima walaupun disakiti, tetap mencintai walaupun dikhianati dan juga tetap menunggu walaupun ditinggalkan..."

Watak Taufik masih belum berkembang lagi in this episode. Dalam episode nie Taufik telah kehilangan bapanya. Jadi masih belum boleh komen apa-apa pasal waak yang di bawa oleh Fizz Fairuz nie. 



Episode ini berakhir dengan seribu kehampaan. Tapi aku masih lagi berharap agar satu keajaiban dan kejutan akan berlaku di episode akan datang.

READ MORE- STANZA CINTA DRAMA TV3 - EPISODE 2

Monday, July 4, 2011

7
Comments
HILANG DRAMA SLOT RATU TV9


TAJUK DRAMA : HILANG
SALURAN : SLOT RATU TV9 (SETIAP ISNIN & SELASA JAM 8:30 MLM)
TARIKH TAYANGAN : 5 JULAI 2011
TERBITAN : PENA CREATIVE SDN BHD
PELAKON : ZUL ARIFFIN, AYU RAUDHAH, ROZITA CHE WAN, JULIA ZIEGLER, MIA SARA

SINOPSIS:
"HILANG mengisahkan tentang dua adik-beradik yang begitu akrab iaitu Salina (Rozita Che Wan) dan Salimah (Ayu Raudhah). Salina dan Azrul (Zul Ariffin) merupakan pasangan kekasih yang akhirnya melangsungkan perkahwinan. Walaupun sudah berkahwin, Salina semakin hilang kepercayaan terhadap suaminya. Ini disebabkan Azrul sering sahaja diganggu oleh setiausahanya, Malina (Julia Ziegler). Salina bimbang jika Azrul suatu hari nanti akan tergoda dengan pujuk rayu Malina.
Zul Ariffin sebagai Azrul
Salina akhirnya mengandung dan ini memberi berita gembira untuk seluruh ahli keluarganya namun tidak bagi Malina yang mempunyai perasaan sebaliknya. Ketika kandungan Salina mencecah 7 bulan, Salina terbabit di dalam satu kemalangan selepas pulang dari bersiar-siar bersama Azrul. Akibat kemalangan  tersebut, Salina hilang ingatan dan anak di dalam kandungannya terpaksa dikeluarkan tidak cukup bulan. Setelah keadaan Salina pulih, dia dimasukkan ke dalam wad mental.
Ayu Raudhah & Ziela Jalil
Peristiwa ini memberi tekanan kepada Azrul. Namun Azrul bernasib baik mempunyai Fauziah, ibu mertuanya dan juga Salimah yang sanggup membantunya menguruskan anaknya yang "kehilangan" ibu itu. Fauziah amat bersyukur kerana Salimah sanggup menjaga Rina (Mia Sara) anak kakaknya itu. Fauziah menyuarakan hasrat hatinya untuk mengahwinkan Salimah dengan Azrul. Salimah yang sudah mempunyai teman lelaki, terpaksa mengorbankan cintanya demi kakak tersayang. Tindakan Salimah ini membuatkan Malina semakin berdendam kerana usahanya untuk memikat dan menggoda Azrul tidak berjaya.
Mia Sara sebagai Rina
Ingatan Salina akhirnya pulih. Ini memberi perkhabaran gembira buat seluruh anggota keluarganya. Namun, pada masa yang sama mereka bimbang kerana tidak tahu bagaimana hendak menerangkan kepada Salina keadaan terkini keluarga mereka."
KREDIT : SINOPSIS
Apakah yang akan berlaku selepas itu? Untuk mengikuti kisah selanjuntnya keluarga ini, jangan lupa untuk menonton drama HILANG di TV9 bermula 5 Julai 2011 setiap Isnin dan Selasa pada  pukul 8:30 malam.
"SELAMAT MENONTON"

READ MORE- HILANG DRAMA SLOT RATU TV9

Saturday, July 2, 2011

1
Comments
TAHAJJUD CINTA DRAMA TERBARU SLOT ZEHRA TV3


Erma Fatima, pengarah dan juga pelakon TAHAJJUD CINTA
TAHAJJUD CINTA bakal menemui penonton pada 8hb June 2011 nanti mengisi kekosongan SLOT ZEHRA setiap JUMAAT 9 MLM selepas drama KERANAMU LAILA tamat bersiaran pada 1hb Julai 2011 yang lalu. Drama 13 episodes terbitan RUMAH KARYA CIPTA di bawah arahan ERMA FATIMA ini membariskan 19 orang pelakon popular tanahair seperti Fazura, Fouziah Gous, Eman Manan, Remy Ishak, Shahz Jaszle, Tiz Zaqyah, Aaron Aziz, Tan Sri Datuk Jins Shamsuddin, Neelofa, Norish Karman, Datuk Ahmad Tarmimi Siregar, Dira Abu Zahar, Ziela Jalil, Azizah Mahzan, Fazreen, Heryanto, Fadhilah Mansor dan Melissa Saila.
Fazura sebagai Citra Maisara
SINOPSIS:
"TAHAJJUD CINTA mengisahkan pengorbanan dua orang wanita, Citra Maisara (Fazura) dan Seri (Fouziah Gous) dalam memperjuangkan kebenaran, hak asasi dan reputasi kaum hawa. Berasal dari dua latar belakang yang berbeza, Citra merupakan anak perempuan kepada pasangan suami isteri yang merupakan peneraju sebuah syarikat gergasi.
Selama 5 tahun belajar di luar negara, ibu bapa citra sama sekali tiak mengetahui bahawa anak mereka yang dihantar ke London untuk mengikuti Perundangan Sivil telah berhijrah secara rahsia ke Jordan untuk mendalami jurusan Perundangan Syariah. Di situ, Citra bertemu semula dengan kawan karibnya, Seri yang berkongsi cita-cita yang sama.
Fouziah gous sebagai Seri
Perjalanan hidup mereka mula dihujani dengan pelbagai dugaan dan tekanan setelah pulang ke pangkuan keluarga masing-masing di Malaysia. Sekembalinya di Malaysia, ibu bapa Citra sangat terkejut dengan perubahan dan kelulusan yang diperolehinya. Begitu kecewa dengan tindakan Citra, ibu bapanya tidak merestui Citra yang berazam untuk meruskan impiannya sebagai seorang peguam syariah. 
 Namun, segalanya berubah apabila kakaknya, Emelda (Tizz Zaqyah) terseksa akibat keganasan yang dilakukan oleh suaminya (Heryanto). Melihat kesungguhan Citra membela Emelda daripada penindasan suaminya, ibu bapa Citra akhirnya merestui perjuanganya.
Neelofa sebagai Armani
Berlainan pula dengan nasib Seri, di mana dia terpaksa melupakan cita-citanya sebagai peguam syariah. Di atas permintaan bapanya (Ahmad Tarmimi), Seri dipaksa bernikah dengan Ustaz Shauki (Eman Manan) yang selama ini telah membiayai pengajian Seri di luar negara. Malangnya Seri menjadi mangsa dera Ustaz shauki yang sudah mempunyai 3 orang isteri (Erma Fatima, Melissa Saila, Dira Abu Zahar). Seri juga terpaksa melupakan cintanya terhadap Solohuddin (Remy Ishak) anak kepada Ustaz Shauki.
Situasi ini juga menghiris perasaan ketiga-tiga isteri Ustaz Shauki yang juga sangat cemburu terhadap Seri. Walaupun terseksa, demi keluarga, Seri tetap tabah dan redha meneruskan hidup jauh dari cita-citanya yang ingin berjaya sebagai seorang peguam syariah. Akan tetapi, situasi bakal berubah apabila munculnya Armani (Neelofa)."
Kredit: Sinopsis
http://www.budiey.com

Antara barisan pelakon-pelakon dalam TAHAJJUD CINTA
TAHAJJUD CINTA banyak berkisar pada isu dan pengorbanan wanita dalam menegakkan kebenaran, hak dan reputasi mereka. Drama ini amat sesuai untuk tontonan wajib semua kaum wanita. Pun begitu drama ini bukanlah untuk menidakkan hak kaum adam, tetapi perlu ada kesedaran di kedua-dua belah pihak dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang wujud. 

ADAKAH TAHAJJUD CINTA BAKAL MENCETUS SATU LAGI FENOMENA DI DALAM INDUSTRI HIBURAN TEMPATAN KITA?

Untuk memastikannya, jangan lupa untuk menonton drama "blockbuster" ini di TV3 bermula 8hb Julai 2011, setiap Jumaat pada pukul 9 malam.

Aaron Aziz turut berlakon dalam TAHAJJUD CINTA
Jom ramai-ramai kita "LIKE" FanPage TAHAJJUD CINTA

Hayati video ini iaitu lagu tema yang terdapat di dalam TAHAJJUD CINTA:
:


"SELAMAT MENONTON"





READ MORE- TAHAJJUD CINTA DRAMA TERBARU SLOT ZEHRA TV3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...